söndag 12 oktober 2014

Appar och tillägg till Chrome och Google Drive

Den senaste tiden har jag försökt jämföra Googles tjänster med Microsofts. En del kommuner i Sverige tex Malmö, Göteborg och Helsingborg, har valt att införa GAFE (Google apps for Education) och andra kommuner testkör nu OFFICE 365 for Education.
Jag har ställt många frågor till både lärare, it-folk och rektorer om OFFICE 365. När jag frågar om de använder appar och tillägg får jag två svar:
1. Jag vet inte vad du menar
eller
2. Ja, jag använder de apparna som finns i App store ( dvs Word, PPT etc)

Det är inte dessa appar jag menar när jag frågar. Jag känner mig som en envis Jack Russel och vill ha svar. Svaret fick jag av Microsofts Joke Palmqvist att OFFiCE apps finns inte i Sverige. Man kan använda de som finns i USA om de fungerar i Sverige.
Här länken till dessa : OFFICE APPS

Genom att du kan ansluta appar till Google Drive kan du använda Officefunktionerna gratis om du tycker dessa är bättre.

I filmen nedan visar jag vad jag menar med appar och tillägg och hur några fungerar.
Du kan ansluta Word, Powerpoint etc till dina appar i Google Drive via Chrome webstore. Chrome är den webbläsare du kan använda för att öppna internet och hänger inte specifikt ihop med OFFICE 365. Chrome kan du använda som webbläsare även om man använder O365.

Om du vill att Chrome och dina tillägg ska fungera även i iPaden kan du ladda ner appen VirtualChrome Browser 38 kr. En liknande app finns som gratisversion, Private Browser, men den har jag inte provat.

Anledningen till att kommuner inte vill ansluta sig till GAFE trots att tjänsterna är helt gratis är Googles hantering av PuL - personuppgiftslagen. Datainspektionen har ännu inte fullt ut godkänt någon kommuns avtal med Google. Göteborg verkar dock vara på god väg.


I filmen nedan pratar jag om apparna:
Kaizena - för formativ bedömning
Realtime board - skapa din egen smartboard ( Jag säger whiteboard i filmen, men orkade inte ändra!)
MindMeister - skapa mindmaps och dela med eleverna

Tilläggen:
Linguarana - ordbok
Speakit - text blir till tal (den klarar svenska bra)
Adblock - se till att du slipper reklam

Det finns hur många olika appar och tillägg som helst att använda - spana in tilläggen för Pinterest och Pearltrees!

Genom att du har ditt Googlekonto räcker det att du loggar in i de olika apparna genom att klicka på Googlesymbolen som dyker upp. Ett enda konto är alltså vad som krävs att hålla reda på! Kan vara svårt nog!
/ Sara





3 kommentarer: