lördag 8 september 2018

Studybee - bedömningar direkt i Google Classroom (instruktionsfilm)

Hej
Jag har tröttnat på statiska lärplattformar som är svårjobbade och som inte är anpassade för att underlätta vårt lärarjobb. När jag tröttnar på att företag inte vill utvecka sin produkt behöver man gå runt problemet och hitta en lösning. Jag tror att jag har hittat en mycket enkel lösning, i alla fall för oss som arbetar med Google Classroom: StudyBee .
I StudyBee kan du göra bedömningar av dina elever inne i Classroom eller tex samtidigt som du har en elevtext uppe och du behöver inte byta system. StudyBee är flexibelt och användarvänligt tycker jag. Självklart finns det saker som behöver utvecklas, till exempel finns det i dag ingen koppling så att vårdnadshavare kan ta del av det du bedömer i StudyBee. Frågan är dock om vårdnadshavare behöver ha tillgång till allt vi bedömer under en termin? Räcker det att vi faktiskt säger åt dem att sätta sig bredvid sitt barn och be barnet visa och förklara?

Det jag glömde säga i filmen var att de matriser som du skapar kan du även spara i skolans matrisbibliotek, vilket gör att ni kan samarbeta och återanvända det material ni har skapat.

När det gäller kostnaden får ni kolla på StudyBees hemsida eller kontakta dom direkt. Priser förändras så klart hela tiden.
Tänk på att din kommun måste teckna PUB-avtal innan ni börjar använda det.

Jag har varit i valet och kvalet kring hur jag ska arbeta med elevernas bedömning i år. Var ska jag smartast och smidigast dokumentera det jag bedömer. Jag har landat i att jag inte kommer lägga min tid på att dokumentera mina elevers kunskapsutveckling i en lärplattform som är statisk och där det krävs 300 klick för att bedöma en uppgift. Jag har funderat på att skriva ut kursplanerna och markera analogt och dela ut dessa till eleverna i kombination med att skriva i min lärarkalender. Frågan är vad kommunens GDPR- ansvarige kommer säga om det? Bäst att inte berätta det kanske?!

Jag har landat i att så länge inte lärplattformen levererar en flexibel lösning som är smartare och mer effektiv än StudyBee kommer jag använda Studybee denna termin för att i december utvärdera och fundera kring hur det gått och vad som kan förbättras.

Hur dokumenterar du dina elevers kunskapsutveckling? Gör du det i din lärplattform och är du nöjd med det?

Här kommer en hemmasnickrad instruktionsfilm kring hur StudyBee fungerar:/ Sara

9 kommentarer:

 1. Hej Sara!
  Jag kör pilot på Haldor ett läsår.Vi har Schoolsoft som lärplattform och därifrån han jag sen länge arbetat via gafe och Classroom. Har egentligen varit nöjd med det men ensam i regionen om att jobba så. Det var främst behovet av att jobba i delade dokument och komma åt molntjänster som gjorde mig nyfiken.

  Nu får jag alltså möjlighet att titta på hur Offices motsvarighet funkar och kör den med min mentorsklass åk 5 och gafe med åk 6. Samtidigt måste jag dokumentera i både Haldor och Schoolsoft för ena gänget eftersom vi inte fattar beslut förrän året gått.Redan nu är jag tacksam över flera funktioner i Haldor som är samarbetspartner med O365. Att göra instruktion och bedömning i ett, att jag automatgenereras en fil som är elevyta och att funktion för självbedömning OCH kamratbedömning är direkt kopplade! Föräldrarna ges Guardians inlogg och kommunikation sker via Teams..
  När jag blir varm i kläderna ska jag koppla på Klassanteckningsboken som skulle kunna liknas vid ett helt läsår bara det. Här kan du nyttja än fler funktioner och är väl närmast att likna vid Classroom men strukturen är mer överskådlig. Jag ska inte säga varken bu eller nä än men ser fram emot snabbare återkopplingar och en yta att jobba i. Mvh Pernilla

  SvaraRadera
 2. Hej! Har du sett/testat Formida? I så fall; vad är det som gör att du föredrar Study Bee?

  SvaraRadera
 3. Jag har provat Formida också och tycker nog att Studybee är enklare framförallt nu när Classroom har sin kommentarsbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK. Jag har också tittat på båda, men inte haft tid att testa på riktigt. Men lärplattformarna funkar inte, det är helt klart. Tror att problemet delvis ligger i att man försöker bygga verktyg som ska vara både skoladministrativa system och lärplattform. Men argumentet för dessa lösningar är ofta - som du skriver - föräldrarnas tillgång. Fattar inte heller varför man inte kan lösa det på det enkla viset att eleven loggar in? Så länge eleverna är omyndiga kan det inte finnas några juridiska hinder. Och efter 18 spelar det ingen roll.

   Radera
  2. Jag tänker att det nog krävs någon form av lärplattform för att tex mentor ska få en överblick etc.. Men för lärarens dagliga arbete tycker jag lärplattformarna är för krångliga - här vinner både Formida och StudyBee med hästlängder.

   Radera
  3. Jo, men då tänker jag att det är en slags skoladministrativ funktion, som kunde rymmas i en renodlad administrativ plattform. Alltså skilja på lärplattformen för undervisningen/det dagliga arbetet/kommunikation med eleverna och hantera de funktioner som rör skolans myndighetsutövande i en administrativ plattform.

   Radera
 4. Vet ni vad det är som saknas i gratisversionen av Studybee? Jag har börjat använda den och tycker än så länge att det fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt vad du menar? Det jag saknar är att kunna koppla på föräldrarna så dom kan se bedömningen.

   Radera
  2. Jättesen respons. Sorry. Det jag syftade på var att tidigare kunde jag testa Study Bee men nu verkar det inte gå, tänkte då att det kanske fanns en betalversion och en gratis.

   Radera