söndag 12 juni 2016

Stoppa inte ungdomarnas drömmar!

I november 2014 började en elev från Syrien i vår klass. Ashrf kunde inte ett ord svenska, men kunde kommunicera väl på engelska. 
Min kollega Maria Ekelund har varit ansvarig för hans undervisning i svenska och även varit handledare åt övrig personal på skolan i hur man kan arbeta språkutvecklande och strukturerat med nyanlända.  Ashrf har haft tillgång till en iPad med översättningsappar, men viktigast av allt: han har haft en mycket duktig studiehandledare. Med hjälp av studiehandledaren har Ashrf kunnat tillgodogöra sig undervisning i SO och NO på ett sätt som han inte klarat utan.  Idag, ett och ett halvt år senare, pratar Ashrf i stort sett flytande svenska! 

Jag menar att duktiga studiehandledare som kan hjälpa till på elevens modersmål är av yttersta vikt. Jag ser till exempel i en grannkommun till oss hur de nyanlända sätts rakt ut i klasserna i vissa ämnen utan hjälp av varken studiehandledare eller iPads med översättningsappar. Hur ska du som lärare ha tid att hjälpa dessa elever? Och hur känner eleverna sig när de inte förstår ett enda ord av vad som sägs? Det gör mig frustrerad att det är så olika för våra elever och det gäller absolut inte bara nyanlända. 

Jag är imponerad av hur min kollega, Maria, lyckas ha en helt individanpassad SVA undervisning där varje elev undervisas på sin kunskapsnivå. Hon har även ett djupt engagemang i att varje elev ska lyckas och hennes coachande förhållningssätt blir avgörande för många elevers utveckling. Maria, studiehandledaren och Ashrf har arbetat hårt och målmedvetet. Ashrf hade direkt siktet inställt på att gå Naturvetenskaplig linje och bli tandläkare precis som sin pappa.  
I fredags,på skolavslutningen, blev Ashrf tilldelad Skolans pris för bästa prestation. Han hade höjt sina betyg med 87,5 poäng och går ut grundskolan med 207,5 poäng! Ett enastående resultat. Kom ihåg att han kom till Sverige från Syrien för ett och ett halvt år sedan! Jag var så stolt i kyrkan att jag nästan sprack! Han har betyg i allt utom SVA, vilket han bedöms klara inom en snar framtid. Tyvärr innebär detta att han, trots sin prestation, i vår kommun inte kan komma in på Natur. Det krävs att han måste ha godkänt i SVA. I kommunen är det också så att du kan komma in på gymnasiet och inte vara godkänd i engelska och då läsa grundskoleengelska parallellt. Jag hoppas att vår kommun och många med den inser att de måste se över dessa bestämmelser och faktiskt låta dem läsa in grundskolesvenskan. Det är möjligt att göra. Det är bara politikerna som ska ta beslutet och våga vara flexibla för ungdomarnas skull. Vi vill att eleverna ska lära sig svenska, integreras, få en utbildning och ett jobb. Stoppa inte deras drömmar och planer utan se till att agera för de ungdomar som verkligen vill och gör det nu! / Sara 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar