söndag 4 augusti 2019

Din guide till de nya funktionerna i FlipGrid

Jag är en flitig användare av Twitter och i Flipgrids flöde för #FlipGridFever såg jag att Mike Mohammad (@Mo_pyshics) hade gjort en riktigt pedagogisk och användbar guide för de nya funktionerna i FlipGrid. Du kan ta del av hela hans guide här: Mikes Guide till FLipGrid på engelska
Jag har, med hans tillåtelse, lånat bilder ur guiden och gjort en förenkling och förklaring på svenska. Den hittar ni här nedanför.

FlipGrid är gratis och ett kanonverktyg för att göra dina elever aktiva och kunna lyssna på dem en i taget och i lugn och ro. Du kan också koppla ihop dina elever med andra klasser runt om i världen genom att kolla in GridPals. Idag ska vi titta på hur den nya kamerafunktionen kan användas.

Om du aldrig har använt FlipGrid innan rekommenderar jag att du först läser Patricia Diaz förklaring till hur FLipGrid fungerar. därefter går du vidare till mina förklaringar nedan:

1. Högst upp på din FlipGrid sida hittar du nu en ny knapp som heter SHORTS. Genom att klicka på den kommer du till sidan där du kan spela in filmer.

2. Här ser du vad du kan göra i den nya kameran. I en och samma film kan du bara spela in 3 minuter, men du kan enkelt lägga till flera så att det blir en längre film. En ny kanonfuktion är också att du kan lägga till bakgrunder som tex whiteboard där du kan rita och förklara samtidigt som du spelar in din röst. Du kan också låta eleverna rita och förklara hur de tänker kring ett problem - perfekt för matten tänker jag! 
Genom att klicka på ADD TEXT kan eleven skriva in sin text i förväg och sedan spela in sin video. Du kan ändra textens storlek och placering på skärmen genom att med musen på datorn dra i kanten på textboxen. Under tiden du arbetar kan du, om du gör fel, klicka på CLEAR och radera allt för att börja om eller klicka bredvid Clear för att endast göra om det senaste du gjort. 






Eleven kan först skriva in sitt problem och svar för att efteråt lägga på sitt tal och förklara varför den valde att multiplicera med 0.8. När eleven spelar in sitt tal kan den också använda DRAWING då det dyker upp en penna och eleven kan stryka under och visa det som eleven vill trycka lite extra på. 

I språkundervisningen tänker jag använda detta när vi diskuterar skönlitteratur tex välj ett citat ur boken där du blir irriterad på huvudpersonen. Skriv in ditt citat i FlipGrid och förklara muntligt varför du blir irriterad på huvudpersonen! 

Jag har också elever som inte vill visa sitt ansikte på film. Då kan eleven nu använda sig av whiteboardfunktionen och ändå delta med sin röst. Det de också kan göra är att klicka på change camera style och välja att pixla sitt ansikte. 

3. Tidigare när vi använt FlipGrid har eleverna arbetat enligt principen att de spelar in sig själva genom att klicka på det stora gröna plusset, de kollar så att de är nöjda med filmen och laddar sedan upp den. Nytt nu är eleven kan spela in mer än en film, redigera filmen och sätta ihop till en längre film som sedan laddas upp: 



4 . När eleven har spelat in sin film och klickat på stopp kan eleven redigera sin film. Du kan titta på dina olika filmsekvenser (segment) och redigera dem. Tyvärr kan du inte redigera inne i en film utan endast i början och slutet. Du kan dock komma runt problemet genom att ladda upp samma film två gånger. Därefter justerar du dina filmer så de passar ihop och du kan på så sätt "klippa bort" om du sagt nåt du vill ändra. 


5. När du som lärare spelat in en film med Shorts-funktionen är det mycket enkelt att dela filmen. Du kan dela både till Teams och Google Classroom, dela en länk eller bädda in på din blogg: 


6. Det som också är nytt är att du kan scanna QR-koder med FlipGrid appen i din telefon eller iPad och att koderna förvandlas till filmer med hjälp av AR. Min telefon (Samsung S6) var dock för gammal för att det skulle fungera! Prova att scanna QR-koderna nedan för inspiration och för att se hur FlipGrid AR fungerar. Jag tänker att det är ett riktigt roligt sätt att arbeta med de yngre barnen som inte lärt sig skriva riktigt. Låt eleverna spela in små filmer där de berättar om det de lärt sig, skriv ut QR-koden och klistra upp på bilden som eleven ritat och bilden blir "levande". 



7. Kolla också in Disco Library där du kan hitta färdiga teman som du kan kopiera och lägga till dina egna teman och använda till dina elever. Jag gillar när det finns mycket färdigt som jag kan använda direkt! 

8. Vill du koppla ihop din klass med elever och lärare i andra länder går du till GridPals och söker på det land och de årskurser du vill att ni ska arbeta med. Du hittar tex mig i Skåne! 




8. Till sist vill jag rikta ett stort tack till Mike Mohammad som har satt ihop guiden på engelska. Följ honom gärna på Twitter och scanna QR-koden för att höra honom berätta själv! 



/ Sara 



























1 kommentar:

  1. Hej!
    I vår kommun får vi inte använda Flipgrid (se nedan):

    Er frågeställning kring Flipgrid har via vår juridiske kontaktperson avancerat till kommunens dataskyddsombud. Hans svar avslutades med:

    -Min rekommendation måste bli att inte använda tjänsten förrän vi har någon form av klarhet i vad de gör med datan. Därefter kan vi göra en bedömning av innehållet i ett datadelningsavtal och rutiner för tex gallring.

    Det är inget roligt besked, men under rådande omständigheter kan vi inte med gott samvete använda tjänsten.

    Har du stött på denna eller liknande kommentarer tidigare och har något bra svar att ge. Verkar ju vara kul och bra funktioner att använda men vill ju att det ska vara rättssäkert.
    MVH
    Lena

    SvaraRadera