lördag 11 januari 2014

Vad i hela friden är Edcamp?

Edcamp?

Jag träffade, via Facebook, på en gammal räv i lärarsammanhang, Ann-Mari Ståhl, och vi började så smått prata skolutveckling. Det visade sig att vi har ett stort, gemensamt intresse i detta ämne. Så föddes idén till Edcamp Hässleholm. 

Vad är då Edcamp? Jo, man kan beskriva det som en knytkonferens av engagerade lärare för engagerade lärare. På Edcamp Sveriges sida kan man bla läsa: 

"På en knytkonferens tar du med din kunskap och nyfikenhet. Antingen tar du upp ett ämne som du vill bolla lite om eller så går du på en session där någon annan tar upp ett ämne som du är nyfiken på. Ibland har knytkonferenser ett tema man utgår ifrån men oftast inte. Den utgår istället från det deltagarna på plats de facto visar sig intresserade av.
När du kommer får du skriva upp på schemat, eller “gridden” som det kallas ibland (typiskt svengelskt ord), vad du vill prata om. Schemat är uppdelat i rutor över tid och plats. Alternativet är att du tittar på schemat över vad du är intresserad av och går till den plats och tid där ämnet avhandlas. Svårt? Det klarnar när du bevistar någon Edcamp.
En annan viktig princip för knytkonferenser är att man som deltagare tar ansvar för sin egen tid och sitt engagemang. Om man hamnar i en grupp vars ämne visade sig inte vara det man föreställt sig, eller om det bär iväg åt ett håll som inte ger något, försöker man antingen påverka diskussionen i den riktning man önskar eller lämnar gruppen till förmån för någon annan som ger mer. Detta ses inte på något sätt som oartigt utan som ansvarsfullt både för en själv och för processen".
Det enda man alltså behöver ta med sig till Edcamp Hässleholm är sitt intresse för olika frågor man vill diskutera eller lyssna på. 
I Hässleholm kommer Edcamp att äga rum den 13/2 i aulan på Hässleholms Tekniska Skola (HTS). HTS ligger endast ett stenkast från Resecentrum. Tiden är 16-19, men det är helt fritt att disponera tiden som man vill. 
Jag och Ann-Mari kommer att inleda Edcamp med workshop i det flippade klassrummet. Ann-Mari står för forsknings och litteraturkopplingen och jag för hur man använder metoden i praktiken.Jag kommer att utgå från hur jag arbetar med mina elever i engelska och tyska, men kommer även att visa hur andra gör och hur du själv med enkla medel kan flippa ditt klassrum.  Vi lovar att ni kommer få konkreta och enkla tips på hur ni kan arbeta med flippat klassrum. Ta gärna med bärbar dator eller iPad. 
Vill ni redan nu titta på hur några lärare gör som använder metoden kan ni göra det här: 

Anmäl er här:
Edcamp Hässleholm
Kom ihåg att Edcamp alltid är gratis!
Väl mött på Edcamp Hässleholm!
Sara Bruun och Ann-Mari Ståhl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar